Aromaterapija

Psihologija i karakterologija eteričnih ulja – BERGAMOT –

Aromakologija je nauka koja se bavi proučavanjem delovanja mirisa na ljudsko ponašanje. Ispituje odnos između emocija i osećaja. Emocije se definišu kao reakcija na doživljaj, subjektivno stanje ili složeni doživljaj u odnosu na neku situaciju. Emocije nas podstiču na akciju ili oblik delovanja. Sama reč bi se dala prevesti kao energija u pokretu, dok je osećaj unutrašnja uzbuđenost vezana uz stanje organizma ili neki spoljašnji doživljaj.

Osnovne emocije su radost, tuga, ljutnja, strah, gađenje i iznenađenje. S obzirom da esencijalna ulja poseduju intezivne aromatične mirise, snagom svog mirisa mogu izazvati različite emocije, reakcije.
Ciljanom upotrebom mirisa ili spontanom reakcijom na miris, kada slučajno osetimo ili naiđemo na miris, možemo se prisetiti događaja koji su uticali na naš život. Sećanje nas može odvesti u potpuni doživljaj i oživeti emocije. To su trenuci kada dobijenu emociju tj. emocionalno stanje možemo iskoristiti u terapeutske svrhe. Eterična ulja mogu vratiti poljuljanu emocionalnu ravnotežu.

Latinski naziv: Citrus bergamia
KARAKTER: RADOSTAN, SVEŽ, UZDIZANJE, OHRABRUJUĆI.

Lični profil: Ličnost bergamota je mlada, sveža, brižna i pažljiva – sve što bi baka očekivala od najmlađe generacije. Biti u okruženju bergamota može biti radosno iskustvo, kao hodanje kroz polja suncokreta inspirisana Van Gogom. Iako bergamot tipovi ne moraju biti mladi godinama, u srcu će uvek biti mladi, a i imaju radostan pristup životu. Dok im se dešavaju loše stvari u životu, ona radost koja se nalazi u njima im ne dozvoljava da prevaziđu svu lepotu i sreću koja se može naći. Zaista, oni vide dobre i pozitivne stvari u svemu. Ove ličnosti su pažljive, brižne i pune energije.
Vrlo su pozitivni, odgovorni i društveni, i nikad se ne boje da stave sebe na najbolju poziciju. Bergamot ličnost se slaže sa decom, jer je njihov nivo energije kompatibilan i razumeju uzbuđenje za nove avanture.
U unutrašnjosti trpe depresiju i lako tonu u istu, kada ih obuzme neka vrlo teška situacija. Ali oni nikad ne dozvoljavaju nikome da stvarno vidi njihovo stanje – to jednostavno nije u njihovoj prirodi. Zbog toga, ljudi oko njih misle da oni ne brinu ni za šta. Niko ne može da predpostavi šta se krije iza maske, niti da vidi kada oni plaču u sebi i trpe veliki emotivni bol. Bergamot može lako da klone, ali pri upoznavanju sa nekim oni su uvek sveži i osoba koja ih upoznaje će steći najbolji utisak o njima.