fbpx

Sve što biste hteli znati o aromaterapiji

sta-je-aromaterapija

1. Šta tačno podrazumeva termin aromaterapija?

Aromaterapija se kod nas najčešće doživljava u kontekstu arome, a ne terapije.
Aromaterapija je grana fitoterapije. Fitoterapija je medicinska disciplina koja u svrhu očuvanja zdravlja, lečenja i preventive bolesti koristi biljke i biljne organe i ekstrakte.
U aromaterapiji se koriste posebne vrste ekstrakata iz biljnog materijala koja se zovu etarska ili esencijalna ili eterična ulja, a dobijaju se destilacijom vodenom parom.

2. Koje „grane“ aromaterapije postoje i u kojim sferama su one primenljive?

Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja.
Lepota je estetska kategorija koja tradicionalno označava savršenstvo sklada.
Ove dve definicije čine podelu unutar aromaterapije na medicinsku aromaterapiju i anglosaksonsku ili holističku aromaterapiju. Lično mislim, da ne postoji podela, jer eterična ulja ne prepoznaju tu podelu i deluju na telesnom nivou otklanjajući simptome na telu, delujući na akutna stanja, a na emotivnom i mentalnom nivou se rešavamo uzroka ili okidača patološkog stanja, odnosno uzroka hroničnog stanja.

3. Kako eterična ulja funkcionišu?

Glavni instrumenti aromaterapeuta su eterična ulja. Sa biološke tačke gledišta, uticaj eteričnih ulja je povezan sa čulom mirisa, evolutivno najstarijim čulom, koji preko limbičkog sistema utiče na organizam u celosti.
Limbički sistem podrazumeva nekoliko delova, odgovornih za razne funkcije među kojima se ubrajaju emocije, ponašanje, motivacija, dugoročna memorija, kao i čulo mirisa. Dakle, limbički sistem, na koji eterična ulja direktno deluju, odgovoran je za emotivni život i ima značajnu ulogu u formiranju memorije. Iz tog razloga neki miris koji smo davno osetili, može nam trenutno vratiti sećanje na period kad smo ga osetili.
Osim emotivne, psihološke i energetske slike eteričnih ulja, postoji još jedan veoma važan aspekt, a to je hemijski sastav eteričnih ulja. Zapravo, svi ostali aspekti ulja potiču od hemijskog sastava. Aromaterapeut je taj koji određuje koje su to slabosti našeg organizma koje treba energetski, psihološki ili emotivno aktivirati, opustiti ili uravnotežiti, a hemijski sastav je taj koji određuje da li će ulje biti stimulativno, balansirajuće, relaksaciono i u kom svojstvu ćemo ga koristiti.

4. Od čega zavisi hemijski sastav eteričnih ulja?

Hemijski sastav ulja određene biljke zavisi od hemotipa. Na primer, ruzmarin (Rosmarinus officinalis) ima nekoliko hemotipova: 1.8-cineol, verbenon, borneol i kamfor. Hemotipovi (engl. chemotype –CT) su biljke iste vrste koje imaju različito zastupljene sekundarne metabolite, odnosno sastojke eteričnih ulja. Dalje, neke biljke su karakteristične za određeno podneblje, te se tako gajene biljke razvijaju u potpunosti onako kako im to prirodno stanište nalaže (odgovarajuća vlažnost zemljišta, klimatski uslovi, broj solarnih dana, itd). Najkvalitetnija ulja se dobijaju od biljaka ubranih na njihovom prirodnom staništu ili biljaka koja su gajena metodom divljeg rasta, biodinamičkim ili organskim uzgojem.
Za terapeutske svrhe najpoželjnije je koristiti eteričnih ulja dobijena od biljaka gajenih nekim od ovih načina.

5. Koje su sve dobrobiti aromaterapije?

Zbog karakteristika eteričnih ulja da deluju antibiotično, antiseptično, antibakterijski, antivirusno, protivupalno, analgetično, antiflamatorno, detoksirajuće, diuretično, mukolitično, sedativno, stimulirajuće, tonizirajuće, dekongestantno, aromaterapija ima primenu u medicini i kozmetici.
U medicini se aromaterapija primenjuje dermalno, oralno, rektalno i vaginalno, a u kozmetici najčešće dermalnom primenom.
Široku primenu aromaterapija ima u porodičnoj medicini, u zdravstvenoj nezi, u fizioterapiji, u porodiljstvu i akušerstvu, psihoterapiji, ali i u tehnikama uživanja i nege u kozmetičkim salonima, wellness i spa centrima.

6. Koja oboljenja i tegobe se leče ovom metodom?

Aromaterapeutikom delujemo na sledeće indikacije: glavobolje, migrene, giht, reumatizam, probleme cirkulacije, palpitacije, bolove u mišićima, celulit, arteriosklerozu, kolitis, konstipacije, hepatitis, cirozu, dijareje, enteritis, viroze, nadutost, cystitis, kandidijaze, zadržavanje tečnosti, nizak i visok krvni pritisak, hronični bronhitis, sinusitis, histerije, traume, gubitak pamćenja, izmorenost, umor, premor.

U praksi izuzetne rezultate postižemo kod infekcija izazvanih virusima, i to kod polno prenosive bolesti izazvane HPV virusom, kod vaginalne kandidijaze, kod hlamidijaze i ureaplazme.
Prilikom odabira formulacije vodili smo se liberacijom aktivne supstance kod eteričnih ulja, i za korisnika odabrali najbolji postignuti rezulat kod vaginalnih i urinarnih infekcija. Rezultat se postiže lokalnom primenom eteričnih ulja u odabranom baznom ulju putem abdominalne aplikacije.
Imunomodulirajuće delovanje
Delovanje protiv virusa, gljivica i bakterija nije samo posredovano direktnim delovanjem na mikroorganizme, već i stimulacijom imunološkog odgovora. Francuz Penoel je dokazao u kliničkoj praksi izuzetan rezultat eteričnog ulja čajevca bogatog terpineolom-4 u lečenju teških bolesnika s povratnim infekcijama i hipogamaglobulinemijom (padom količine antitela u krvi). Kod takvih pacijenata redovno bi dolazilo do prestanka infekcija rasta y-globulina u krvi.

8. Na koji način funkcioniše aromaterapija u porodiljstvu?

Aromaterapiju u porodiljstvu primenjujemo kod pripreme za porođaj, tokom porođaja i u postporođajnom dobu.
Mirisna, nežna eterična ulja i hranjiva biljna ulja idealna su za specifične potrebe žena tokom trudnoće i ranog majčinstva.
U ovom razdoblju prilagođavanja, upoznavanja i preuzimanja novih uloga aromaterapija i nežna eterična ulja pružaju savršenu podršku.
Odabrana biljna ulja će dubinski negovati osetljivu kožu bebe i mame, dok će eterična ulja pružiti željeni terapeutski efekat.

Akcenat je na nezi kože prirodnom aromakozmetikom, masaži međice, udisanju mirisa kod mučnine i postporođajne depresije, inhalacije preventivno kod mogućih infekcija, masaže bolnih leđa, komprese kod bolnih otoka nogu, mastitis, hemoroidi, i  mnogo toga što donosi porodiljstvo sa sobom.

9. U veterini postoji grana aromaterapije. Kako to tačno funkcioniše, na koji način aromaterapijom pomažemo životinjama?

Poslednjih nekoliko godina, kako u humanoj tako i u veterinarskoj medicini, postoji veliki zamah u primeni prirodnih metoda prevencije i tretiranja različitih bolesti kod životinja. Najširu primenu holistička aromaterapija ima kod pasa i konja.
Inhalacijska i dermalna primena
Kod pasa i konja eterična ulja primenjujemo inhalacijski i dermalno. Inhalacijska primena eteričnih ulja kod pasa i konja ima najbrže i najsnažnije delovanje direktnim nanošenjem preparata na vrhove ušiju, nosni hrbat, vrat i prsa, zatim preko aromalampice.
Dermalno kroz kožu, masažom i utrljavanjem, eterična ulja se razgrađuju na svoje osnovne sastojke, pa deluju lokalno ili se krvotokom šire po telu, i deluju na određene organe.
Dermalna aplikacija, osim masaže, podrazumeva primenu sprejeva, šampona ili sapuna za pse. Upotreba eteričnih ulja na psima u vidu masaža, osim telesnog delovanja, stvara i dodatnu energetsko-fizičku vezu između vlasnika i psa, a emocionalni aspekt ljudskog dodira stvaranje je jače povezanosti vlasnika i psa.
Raindrop i Vitaflex tehnikom apliciramo eterična ulja na kičmeni stub i jastučiće šape kod pasa, gde se nalaze refleksne zone, a kod konja unutrašnjom ivicom noge, i time jačamo kičmeni stub i imunitet, i oslobađamo životinju od stresa i premora.

10. Da li je aromaterapija zakonski regulisana metoda u Srbiji?

Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine aromaterapija je metoda prevencije, lečenja i rehabilitacije. Aromaterapiju u medicinske svrhe može da primenjuje lekar, stomatolog, farmaceut i zdravstveni radnik sa odgovarajućom srednjom i višom školom zdravstvene struke, poštujući nivoe kompetencije.
Lejla Ljubenković
klinički aromaterapeut
osnivač i predsednik strukovnog udruženja za razvoj profesionalne aromaterapije