Šta su Kondilomi?

Virusne infekcije izazvane hpv virusom –Kondilome (Polne bradavice, Genitalne bradavice) izaziva HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. Neke vrste ovog virusa dovode do raka grlića materice. Najbolje je odmah po otkrivanju virusa početi lečenje. Ovaj virus ima više od 100 vrsta. Više od 30 vrsta uzrokuju pojavu genitalnih bradavica, a svega 4 vrste izazivaju rak grlića materice.

Prenošenje kondiloma

Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem seksualnog odnosa, bilo da je u pitanju vaginalni seks, oralni ili analni. Međutim, kondilomi se ne prenose samo seksualnim kontaktom, već i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Simptomi kondiloma kod muškarca

Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

Simptomi kondiloma kod žene

Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine. Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

HPV testiranje

Spektralno Testiranje je pouzdana metoda dijagnostikovanja u kojoj vidimo postojeće stanje infekcije I prisustvo HPV virusa kod muškaraca I žena. www.spektralnadijagnostika.com

Prirodno lečenje kondiloma

Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma , ne donosi potpuno rešenje. Razlog zbog kojeg mikroorganizmi nisu uspeli da razviju rezistenciju na esencijalna ulja, leži u činjenici da esencijalna ulja čine smesu supstanci različitog mehanizma delovanja, za razliku od klasičnih lekova, gde se uglavnom radi o jednoj aktivnoj supstanci na koju bi mikroorganizam trebalo da postane otporan. To znači da bi uzročnik infekcije trebalo da razvije ili dobije nekoliko novih gena istovremeno, što je teško izvodljivo. Upravo je to glavni razlog efikasnosti esencijalnih ulja.