fbpx

Esencijalno zdravlje od ključnog je značaja u životu svakog od nas. Drugim rečima, našem telu potrebna je energija, optimalno funkcionisanje mozga, jak imuni sistem, kvalitetan san i detoksikacija. Kada jedan od ovih ključeva zdravlja nedostaje, organizam postaje laka meta toksina i drugih štetnih supstanci koje mogu značajno ugroziti pravilno funkcionisanje ćelija.

5 ključeva očuvanja zdravlja

Da bi se izlečilo, telu je potrebna ravnoteža ključeva osnovnog zdravlja s kojima ćemo vas upoznati u nastavku teksta, a koji će vam umnogome pomoći u razumevanju funkcionisanja vašeg organizma i načinu pristupa istom.

1. Spavanje – ključ prirodnog ritma

 

 

Ukoliko nemate dobar san, teško je postići potreban balans u cilju izlečenja. Miran san tokom cele noći, bez buđenja, prvi je korak ka regeneraciji organizma i ozdravljenju.

Na ovaj način telo ima vremena da se odmori i detoksira, uravnoteži nivo šećera u krvi, sagori kalorije i resetuje naše energetske rezerve.

Preporuka aromaterapeuta:

Mešavina PRIRODNI RITMOVI namenjena je svima koji pate od nesanice, poremećaja spavanja ili nemirnog sna. Posebno je formulisana da pokrene prirodno oslobađanje melatonina iz hipofize kako bi vam obezbedila dubok san koji obnavlja.

Primena: Koristi se lokalno nanošenjem 2-3 kapi na tri tačke na glavi (vrh ušiju s obe strane; vrh glave; zadnji deo glave) pre spavanja.

2. Parasimpatičko stanje – ključ balansa

 

Da bi se telo izlečilo potrebno je da bude u balansu. Parasimpatičko stanje je ključ koji otključava varenje, detoksikaciju i imunološke funkcije dovodeći nervni sistem u ravnotežu.

Kada je stres uključen – sposobnost zaceljivanja je isključena.

Optimalno trajanje parasimpatičkog stanja trebalo bi da bude 80% vremena, ali mnogim ljudima predstavlja izazov da ga održe i nekoliko trenutaka tokom dana. Stres sprečava parasimpatičku reakciju, pa se osnovni procesi zaceljivana u telu prekidaju. Iz tog razloga, potrebno je da parasimpatički nervni sistem bude aktivan, što doprinosi oslobađanju hormona stresa, poput kortizola, omogućujući mu optimalan protok energije. Tada su vaš um i telo smireni i opušteni.

Preporuka aromaterapeuta:

Mešavina PARASIMPATIKUS stimuliše parasimpatički nervni sistem, tzv. stanje ‘odmori i vari’ kako bi se podstakla optimalna probava, apsorcija i asimilacija nutrijenata potrebnih za pomoć telu da se izleči i optimalno balansira.

Primena: Nanosi se jedna kap na vagalni nerv (iza ušne školjke na mastoidnoj kosti) dva puta dnevno, pre obroka.

3. Energija – ključ vitalnosti

Telu je neophodna energija koja podstiče unutrašnje funkcije, izgrađuje i održava ćelije i tkiva da bi omogućila hemijske reakcije koje dovode do ozdravljenja. Takoreći, da bismo se izlečili, moramo obezbediti rezerve energije i snagu neophodnu za podsticanje napora tokom procesa isceljenja. To nam omogućavaju tvorci energije – nadbubrežna i štitna žlezda, napajajući naše telo kritičnom energijom koja mu je potrebna prilikom lečenja. Njihova uloga u organizmu zasniva se na proizvodnji i oslobađanju hormona stresa – kortizola koji telu daje energiju za suočavanje sa fizičkim i emotivnom stresom.

Adrenalni umor

Stanje nastalo usled preopterećenosti nadbubrežnih žlezda (male trouglaste žlezde u bubrezima) koje ne mogu snabdeti telo potrebnom energijom.

Preporuka aromaterapeuta:

Eterična ulja pogodna su kao adaptogeno bilje koje može podržati rad nadbubrežne žlezde kao optimalnu energetsku rezervu potrebnu u procesu izlečenja. Mešavina ADRENALINSKI SKOK sadrži nekoliko stimulativnih ulja koja pomažu da se osećate okrepljeno i energično.

Primena: Pomirišite ili lokalno nanesite 1-2 kapi na nadbubrežnu žlezdu (donji deo leđa, jedna šaka iznad dvanaestog rebra sa obe strane.

4. Detoksikacija i drenaža – ključ pročišćenja

Putevi detoksikacije predstavljaju kanale preko kojih toksini izlaze iz tela. Ovi putevi moraju biti prohodni pre nego što počnemo mobilisati toksine. Ako su putevi detoksikacije blokirani, postoji velika mogućnost da se mobilisani toksini ponovo apsorbuju, što bi dovelo do još goreg stanja. Ovo se često naziva ’detoks reakcija’ što znači da toksini ne napuštaju telo.

Prvu liniju odbrane imunog sistema organizma čini limfni sistem koji vrši drenažu toksina i patogena koji se mogu aktivirati. Shodno tome, limfni sistem mora biti protočan da bi bio u stanju da dozvoli toksinima da napuste telo.

Preporuka aromaterapeuta:

Eterična ulja mogu vam pružiti ogromnu podršku u otvaranju puteva detoksikacije, jer su izuzetno negujuća i njihova lokalna primena otklanja mogućnost opterećenja probavnog sistema. Mešavina LIMFOTOK poboljšava protok limfne žile u vratu, omogućavajući drenažu toksina iz mozga. Takođe, podržava imuni sistem.

Primena: Obilno nanesite mešavinu oko vrata.

5. Imunitet – ključ zaštite

Kada imunološki sistem pravilno funkcioniše, tada je vaše telo zaštićeno od toksina i ostalih štetnih materija. Kada imuni sistem greškom vrši invaziju patogena na organizam, stvarajući antitela protiv sopstvenih ćelija, dolazi do pojave autoimunih bolesti. Modulacija imunološkog sistema vraća imunološki sistem u ravnotežu i pomaže u oporavku organizma.

Preporuka aromaterapeuta:

Mešavina IMUNO PODRŠKA vraća imunološki sistem u ravnotežu i pomaže u ozdravljenju.

Primena: Mešavinu utrljati na donji deo stopala ili preko grla. Time ćete podići telesnu temperaturu, izazivajući hipertermiju – proces koji podrazumeva zagrevanje tela u kratkim vremenskim periodima kako bi se podstaklo zdravlje organizma. Takođe ćete podstaći imunološki sistem da pravilno funkcioniše.

U sledećem blogu nastavljamo da vas upoznajemo s ostalim ključevima koji se tiču najvećeg organa – kože.

Vaša Lejla Lj.