Čajno drvo (Čajevac)

Eterično ulje čajnog drveta je jedan od najmoćnijih biljnih antiseptika. Kašu od usitnjenog lišća čajnog drveta (Melaleuca alternifolia) Aboridžini su vekovima koristili za lečenje rana i posekotina, a udisanjem pare od lišća ove biljke branili su se od kašalja i prehlada. Eterično ulje čajnog drveta je bezbedan i veoma efikasan lek koji svaka kućna apoteka treba da ima.

Čajno drvo (Čajevac)
Melaleuca alternifolia
Noćna mora za bakterije i gljivice

Eterično ulje čajnog drveta je izuzetno kompleksna mešavina organskih jedinjenja od kojih je najznačniji terpinen-4-ol koga mora biti najmanje 37% (što više to bolje), monoterpeni, seskviterpeni, cineol (sastojak koji može izazvati iritacije i zato je važno da ga u ulju čajnog drveta nema više od 3%). Čitajte pažljivo specifikaciju o sastavu eteričnih ulja, jer ako je u pitanju čisto (bez primesa drugih ulja i rastvarača), prirodno (dobijeno destilacijom vodenom parom listova) eterično ulje čajnog drveta aromaterapijskog kvaliteta, možete ga upotrebljavati i oralno.Čajno drvo je veoma dragoceno zato što istovremeno deluje i na bakterije i na gljivice. Ovo je važno, jer kada koristite lekove protiv gljivica oslobađate prostor za razmnožavanje bakterija i obrnuto, kada koristite dugo antibiotike pojave se gljivice. Čajno drvo je prirodan i bezbedan, a efikasan način da izađete iz ovog začaranog kruga. Zahvaljući kompleksnom sastavu čajno drvo deluje na gram pozitivne bakterije:Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Beta haemolytic streptococcus, Corynebacterium spp, Enterococcus faecalis Micrococcus luteus, Propionibacterium acne, Methicillin rezistentnih Staphyloccus aureus, Staphylococcus aureus (NCTC 4163) , Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus faecalis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, gram negativne bakterije: Citrobacter soo, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Klebsiella pneaumonia, Legionella spp. Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa(ATCC 9027), Pseudomonas putida , Serratia marcescens, Shigella sonnei, kao i na gljivice: Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Candida albicans, Microsporum canis, Microsporum gypseum, Trichophyton mentagrophytes, Thermoactinomycetes vulgarus, Pityrosporum ovale, Trichophyton rubrum, Lysteria monocytogenes. Takođe etarsko ulje čajnog drveta pomaže i onima koji se bore protiv virusa Herpes simplex.

Čajno drvo je bolji antiseptik od alkohola. Po svojoj efikasnosti u uništavalju patogenih mikroorganizama može se porediti sa hlorom, naravno bez opasnih nus pojava koje hlor izaziva. Ako vas ipak muči kandida izbegavajte šećer, med i hleb sa kvascom, a čajno drvo uzimajte rastvoreno u maslinovom ulju ili u malo acidofilnog jogurta. Nemojte uzimati više od tri kapi čajnog drveta dnevno. Inhalacija je efikasan način korišćenja čajnog drveta kada su u pitanju respiratorne infekcije. U litar vrele vode dodajte četiri kapi čajnog drveta i udišite paru dva do tri minuta. Razblaženo nekim nosećim uljem (badem, susam, suncokret) eterično ulje čajnog drveta je odičan lek protiv artritisa. U tu svrhu možete ga kombinovati sa eteričnim uljima kleke i ruzmarina.Čajno drvo je verovatno najefikasniji biljni lek za akne. Možete napraviti losion koji sadrži ovo eterično ulje, a možete ga nanositi i direktno na akne. Kanite jednu kap na štapić za uši i nanesite direktno na aknu.Čajno drvo se pokazalo i kao odličan lek za vaginalene infekcije. U tu svrhu najbolje je pomešati ga sa kantarionovim uljem. Tom mešavinom natopite tampon i ostavite da deluje tri sata (dva puta na dan). Terapija se ne koristi u danima ciklusa.

Losion protiv akni
U smesu od 100ml alkohola i 25ml glicerina dodajte 25 kapi eteričnog ulja čajnog drveta i 10 kapi eteričnog ulja lavande. Sve dobro promućkajte i koristite za čišćenje lice ujutro i uveče

Losion protiv atletskog stopla
50g listova žalfije (Salvia officinalis) preliti sa 300 ml alkohola (70%), dobro promućati, zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu dve nedelje. Procediti, sipati u čistu flašu i dodati 60 kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Oprane i dobro osušene noge, namazati ovim losionom svake večeri.

Mešavina protiv vaginalnih infekcija
U 100ml kantarionovog ulja dodati 30 kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Promućkajte i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici. Tampon natopite ovom mešavinom i ostavite da deluje tri sata. Terapija se ne koristi u danima ciklusa.

Kapi protiv bakterija u mokraći
U 200ml alkohola (91%) dodajte 30 grama smole propolisa. Promućkajte i ostavite na tamnom mestu deset dana. Pažljivo odlijte, pa procedite i dodajte 30 kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Pijte svakog dana ujutro i uveče po petnaest kapi sa malo šećera ili meda. Uz ove kapi pijte i litar čaja od origana (Origanum vulgare).