fbpx

Umirujuće dejstvo eteričnih ulja na dečiju kožu

ekcemi-kod-dece

Priča počinje ovako…

„Nikada neću zaboraviti paniku koja je nastala kada je mom dvomesečnom sinu izbio osip koji se nije povlačio i koji je veoma brzo uznapredovao u mnogo ozbiljnije stanje poznato kao atopijski dermatitis ili ekcem.

ISPOVEST JEDNE MAME

Ekcem je stanje kože koje je zastupljeno kod 5-20% dece. Ono što je karakteristično za njega jeste crvena, suva koža, svrab i ponekad otvorene, inficirane rane. Najčešće se javlja u predelu lica ili vrata i pregibima laktova i kolena.

Trebalo mi je nekoliko meseci da shvatim šta mu se dešava i kako ga tretirati. Obrazi su mu bili toliko grubi da je bilo bolno gledati. Koža ga je mnogo svrbela, pa nije mogao da spava zbog toga. Zamislite tu agoniju, kada gledate svoje malo dete da se toliko muči, a da vi ne možete da uradite ništa da mu pomognete.

Vodila sam ga kod pedijatra, dermatologa, alergologa, svih po redu! Niko nije mogao da mi kaže zašto se to dešava njegovom malom telu. Jedino što su mogli da mi ponude, jeste neke topikalne kortikosteroide koji bi ublažili inflamaciju. Pošto sam znala da ovaj preparat može samo da smiri simptome, a ne da otkloni uzrok ekcema, nisam mu ni dala taj lek, jer u uputstvu stoji da se ne preporučuje deci ispod dve godine.
Bacila sam se na istraživanje da pronađem sve što mogu o ovom stanju i tako sam otkrila da za ekcem zapravo ne postoji lek, jer je u pitanju stanje koje se javlja u više oblika i da se mogu eventualno ublažiti simptomi dok problem sam ne prođe. Zbog svega toga sam pokušala da ovo stanje sagledam iz holističkog ugla. Šta ide „ispod kože“ mom sinu? Čega njegovo telo pokušava da se oslobodi i zašto? Takođe sam pomislila da su njegove rane po koži način da izbaci neka osećanja kojih ja možda nisam ni svesna.
Posmatrajući svog sina sam naučila da mu se zimi stanje pogorša, kao i da je alergičan na mleko, jaja, soju, orašaste plodove i kukuruz. Takođe sam primetila da ima reakciju svaki put kada primi vakcinu, ali tada nisam znala da teški metali, živa i nikl, koji se mogu naći u vakcinama, mogu da ugroze imuni sistem. Kasnije sam naučila da se ovo može povezati sa nastankom ekcema. Sklonila sam sve tepihe iz kuće da bih smanjila prisustvo alergena i prešla sam na deterdžente i sapune koji u sebi nemaju hemijske aditive.
Sada sam srećna što mogu da kažem da je moj sin prerastao alergije, a da mu se ekcem pojavljuje minimalno zahvaljujući spektralnoj terapiji, aromaterapiji i dobroj energiji. Svakako sam nastavila sa sledećim koracima koji pomažu da umanjimo sve eventualne simptome koji su se javljali:
–    Ograničen unos mleka i mlečnih proizvoda
–    Nošenje odeće „koja diše“ da se ne bi preterano znojio tokom zime
–    Pranje garderobe sa prirodnim deterdžentima
–    Korišćenje prirodnih i organskih sapuna
–    Pričanje sa njim o svemu što ga muči da negativne emocije ne bi ostajale „ispod kože“

Negujući melem za telo
Primetila sam da korišćenje melema za telo koji sama napravim, dva puta dnevno tokom zime pomaže da mu koža bude hidrirana i vlažna. Ovaj melem je gust i zadržava vlažnost kože (ukoliko je ekcem sa ranama, koristiti ga na toj regiji tek kada se osuše). Buteri i ulja koja koristim imaju antiinflamatorno, antibakterijsko i antimikrobno dejstvo i neguju kožu.
Bazni sastojci:
Shea buter  60 ml
Kakao buter 60 ml
Ulje nevena 5ml
Ulje jojobe 5 ml
Ulje konoplje 5ml
Ulje badema 5ml
Eterična ulja:
Smilje (Helichrysum italicum)  18 kapi
Lavanda (Lavandula angustifolia)  26 kapi
Rimska kamilica (Chamaemelum nobile)  4 kapi
Palmarosa(Cymbopogon martinii)  18kapi
Hajdučka trava (Achillea millefolium)  8 kapi
Uputstvo:
Zagrejati sve na vodenom kupatilu, dodati eterična ulja i prohlađeno sipati u teglice. “

Ovo je recept za sve one koji vole i žele da prave proizvode sami i kod kuće.